Yin Yoga

Yin yoga is een rustige, contemplatieve beoefening van yoga die diep in ons lichaam werkt met passieve, langer vastgehouden poses.

Yin yoga richt zich op de diepste lichaamsweefsels, ons bindweefsel, zoals ligamenten, gewrichten, botten, en de diepe fascienetwerken van het lichaam, in plaats van op de spieren, wat de fysieke focus van Yang yoga is.

Energetisch gezien verbetert Yin yoga de energiestromen, waardoor de stroom van chi verbeterd wordt in de organen. Om gezond te zijn, hebben we zowel gezonde organen als gezonde spieren nodig. Yin yoga biedt ook geweldige emotionele en mentale gezondheidsvoordelen.

Geschiedenis van Yin Yoga

Rekkingen langdurig vasthouden en andere technieken die nauw verwant zijn aan Yin yoga worden al eeuwenlang beoefend in China en Taiwan als onderdeel van Taoïstische yoga, ook wel bekend als Tao Yin. Taoïstische priesters leerden deze kennis, samen met ademhalingstechnieken aan Kung Fu beoefenaars ongeveer 2000 jaar geleden.

Paul Grilley ontwikkelde aan het einde van de vorige eeuw de Yin yoga zoals we die vandaag kennen door zijn kennis van anatomie, Taoïstische yoga en de theorie van de meridianen te combineren met zijn ervaring in Ashtanga yoga.

Filosofie en Principes van Yin Yoga

Yin yoga is gebaseerd op het taoïstische concept van yin en yang, tegengestelde en complementaire principes in de natuur. Yin is het stabiele, onbeweeglijke, verborgen aspect van dingen; yang is het veranderende, bewegende, onthullende aspect. In het lichaam zijn de relatief stijve bindweefsels (pezen, ligamenten, fascia) yin, terwijl de meer beweeglijke en plooibare spieren en bloed yang zijn.

Yin yoga werkt op de Yin-weefsels - ook wel bekend als het bindweefsel. Bindweefsel reageert het beste op een langzame, gestage belasting. Als je het bindweefsel zachtjes uitrekt door een yin-pose lang vast te houden, zal het lichaam reageren door het wat langer en sterker te maken - en dat is precies wat je wil. Onthoud dat het principe van de oefening is om het weefsel te belasten, zodat het lichaam zal reageren door het te versterken.

Yin-yogahoudingen zijn ook ontworpen om de stroom van qi (of chi) te verbeteren, de subtiele energie die volgens de Chinese geneeskunde door de meridiaanbanen van het lichaam loopt. Er wordt gesuggereerd dat deze meridianen worden gecreëerd door ons bindweefsel en dat de verbeterde stroom van qi de gezondheid van organen, immuniteit en emotioneel welzijn verbetert.

Wat te verwachten?

Een Yin-yogales bestaat meestal uit een reeks lang vastgehouden, passieve vloerhoudingen die voornamelijk het onderste deel van het lichaam behandelen - de heupen, het bekken, de binnenkant van de dijen, de onderrug. Deze gebieden zijn bijzonder rijk aan bindweefsel. De houdingen worden tot vijf minuten vastgehouden, soms langer. Yin-yoga is bijna geheel passief, hoewel sommige Yin-asana's Yang-elementen bevatten.

Voor wie?

Yin yoga is voor jou als je moe bent en zin hebt in energie, of als je overprikkeld bent en teveel energie hebt; als je geest overactief is of je energieniveau grillig is. Elke vorm van dynamische yoga speelt in op dit aspect van onszelf bezig houden. Hoewel de geest kan kalmeren als gevolg van de actieve oefening, voeden we nog steeds het deel van ons dat naar intensiteit hunkert en gestimuleerd wil worden, waardoor we ons zenuwstelsel overstimuleren.

Lessen

Woensdag
20u05 - 21u05
Vita Humana, Prinsenhoflaan 29, Maaseik

Wil je meer informatie of je inschrijven?

Laat me even weten als je interesse hebt in één van de yogalessen. Heb je een vraag? Bekijk dan zeker de veelgestelde vragen eens.

Bedankt! Jouw bericht is verstuurd!
Oeps! Er is iets fout gegaan bij het verzenden.